top of page

Imaginea de sine

“What lies behind us and what lies before us are tiny matters compared to what lies within us.”

V-ati gandit vreodata, cand mergeti pe strada, ce cred oamenii despre voi? Sunteti intr-un grup nou de prieteni si va intrebati “Oare ce cred ei despre mine?”. Pentru ca eu am facut-o de multe ori, desi poate nu ar fi trebuit. Insa tot ce cred oamenii despre voi depinde de voi, pentru ca in mainile noastre se afla semintele esecului sau semintele maretiei. In mainile voastre se afla raspunsul, calea, insa doar trebuie folosite pentru a face bine sau rau.

Ce este imaginea de sine?

Teoretic se refera la modul cum ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emotionale, cognitive, sociale si spirituale, modul in care percepem tinand de autoapreciere, autorespect si autoacceptare. Dar aceasta este doar o definitie pe care am gasit-o. Tind sa cred ca imaginea de sine nu se rezuma doar la “modul in care percepem”, ci modul in care ne formam. Aceasta este ceva ce tu creezi, devenind in timp din ce in ce mai buna, asta daca doresti sa ajunga asa. Doresc sa cred ca eu sunt o persoana buna, astfel incep sa fac actiuni care ma vor defini in asa fel, sa imi demonstrez ca pot fi o persoana buna. Insa totul a plecat de la schimbare, pentru ca a ma percepe intr-un fel inseamna ca, mai intai, trebuie sa ajung acolo.

De ce consider importanta imaginea de sine?

Imaginea de sine ne influentea mai mult decat stim noi. Ne influenteaza comportamentul, relatiile s.a.m.d. Datorita unui studiu psihologic, s-a ajuns la concluzia ca oamenii cu o imagine buna de sine tind sa isi indeplineasca obiectivele si sa intretina relatii mai armonioase cu alte persoane, decat persoanele care nu si-au construit o imagine buna de sine. De ce? Pentru ca au ajuns in punctul in care s-au cunoscut pe sine si nimic nu este mai puternic decat persoana ta. In momentul in care iti cunosti puterile, iti vei indeplini si obiectivele. Insa, cand imaginea de sine nu este buna, comunici mai greu, te confrunti cu probleme la care nu poti gasi solutii, fiindca nu te consideri capabil, pasesti cu frica. Insa, nu pentru asta luptam, luptam ca sa ajungem departe, ca la final sa ne mandrim! Dar totul incepe de la o imagine de sine.

Poate va fi usor, poate nu va fi usor. Nu stiti pana nu incercati. Insa, nu va opriti din succes la acest pas, la primul pas al vostru catre el. Luati o foaie, notati toate calitatile si defectele, constientizati-le, schimbati-le si mergeti mai departe. Pentu ca primul pas in succes esti tu, dar daca tu nu te cunosti pe tine insuti inseamna ca inca esti blocat la primul pas.


bottom of page